Heavy Metals främsta sångare

Att utse rockvärldens bästa sångare är förmodligen lika framgångsrikt som att utse Europas bästa sång. Vilka kriterier ska man utgå från? Sångaren med störst röstomfång eller sångaren med den kraftfullaste stämman eller den med högst pitch? Ska man gå efter rent kommersiella hänsyn, alltså vem som har sålt flest album eller vem som är mest populär som liveartist? Kriterierna för en bra sångare, oavsett genre, är kanske hur pass mycket dennes röst, sångstil och framtoning påverkar oss som lyssnar.

Man kan inte på något objektivt sätt utse en främsta rocksångare. Däremot kan man lista några av de mest inflytelserika och uppskattade sångarna. Här följer ett ganska gott urval, kanske är någon av dessa din favorit?

  • Robert Plant. Sångare och låtskrivare i det legendariska rockbandet Led Zeppelin. Led Zeppelin brukar ofta framhållas som ett av banden som startade hela hårdrocksvågen. Det innebar att gruppens sångare influerade andra ambitiösa rockbands sångare både vad gällde sångstil, scenframtoning och stil. Plant har en mycket omfångsrik röst och han är speciellt duktig i de höga registren. Plant har utsetts till världens främste rocksångare av olika webbsidor och musiktidningen Rolling Stone placerade honom på plats 15 på sin lista över de 100 främsta sångarna genom tiderna, högst placerad av alla rocksångare och tre platser före Freddie Mercury.
  • Bruce Dickinson. Sångare i det brittiska hårdrocksbandet Iron Maiden mellan 1982 och 1993, och åter från 1999. Dickinson har dels gjort en hel del soloalbum och sjöng även i gruppen Samson innan han värvades till Iron Maiden. Dickinson har influerat många hårdrocksvokalister med sin omfångsrika, kraftfulla och nästan tenorlika röst.
  • Bon Scott. Sångare och textförfattare i det australiska rockbandet AC/DC från 1974 och fram till sin allt för tidiga död 1980. Scotts påverkan som sångare stammar främst från hans unika framtoning och scennärvaro. Före AC/DC sjöng han och spelade trummor i några andra lokala band, som Fraternity.
  • Ozzy Osbourne. Den engelske sångaren och låtskrivaren Osbourne sjöng i Black Sabbath, som brukar framhållas som ytterligare ett av de tre-fyra band som drog igång hela hårdrocksgenren. Hans sångstil är ganska nasal och har fått många efterföljare. Han fick sparken från Black Sabbath 1979 på grund av sitt omfattande alkohol- och drogmissbruk. Därefter släppte han ett flertal framgångsrika soloalbum. Osbourne är en av de bäst säljande hårdrocksartisterna genom tiderna med över 100 miljoner sålda album.

Sångstil

Hårdrockssångare brukar ofta anklagas för att bara stå och skrika. Inget kan vara felaktigare, samma skulle i så fall kunna sägas om operasångare. Det krävs en hel del röstträning för att kunna sjunga hårdrock kväll efter kväll. Liksom andra sångare behöver hårdrocksvokalisterna även de magstöd, tränade stämband och andningskontroll för att producera sin kraftfulla sång. Sjunger man hårdrock på fel sätt skadar man ofelbart sina stämband, kanske för alltid. Om du vill sjunga hårdrock måste du träna på rätt sätt och ta hjälp av kunniga sångpedagoger. För att vårda stämbanden kan du dricka rumstempererat vatten eller ljummen mjölk. Får du ont i halsen kan du ta en strepsils och låta rösten vila och återhämta sig. Får du ont i halsen är det ett tecken på att du använder fel teknik.


sandra

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel