Sveriges bästa band inom heavy metal

Det finns flera olika band som spelar heavy metal i Sverige – och så har det varit i flera årtionden. Därför har vi sammanställt några av våra favoriter under 1900-talet och 2000-talet. Så, läs artikeln och sätt på dig dina bluetooth hörlurar och lyssna på en riktig låt från banden som vi berättar om.

Vad är heavy metal?

Vad är egentligen heavy metal? Musikstilen heavy metal utvecklades i framför allt USA och Storbritannien. Heavy metal startade att utvecklas under 1960-talet och fortsatte att expandera under 1970-talet. Banden som spelar musikstilen använder ofta framför allt elgitarr, elbas, trumset och sång. Från början hade stilen sitt ursprung i andra musikgenrer och stilar, som bluesrock och mer psykedelisk rock. Under genrets första början slog några av de mest världsberömda banden igenom, som Led Zeppelin, Black Sabbath och Deep Purple.

Heavy metal i Sverige

Under 1970-talet började ett svenskt band att spela heavy metal. Bandet var Heavy Load, och bildades av två bröder som hette Ragne i efternamn, samt Styrbjörn Wahlquist samt Micke Backler. Två av deras mest populära plattor som de släppte var Full Speed at High Level och Metal Conquest.

Under 1980-talet, rättare sagt 1987, startade ännu ett väldigt känd band i Sverige. Detta band var Meshuggah. De bildades i Umeå i norra Sverige. Bandet är ett av de mest världsberömda svenska banden och de har turnerat över hela världen och släppt flera skivor.

1990 gav Stockholmsbandet Tiamat ut sin första skiva som heter Sumerian Cry. Bandet är ett goth heavy metal band och är fortfarande aktivt än idag, även om bandmedlemmarna har bytts ut. Fortfarande är bandets grundare Johan Edlund kvar i bandet.

Ett annat band som startades under sent 1900-tal, men fortfarande är väldigt aktivt, är In Flames. Bandet startade i Göteborgstrakten och har fem medlemmar och de spelar så kallad melodisk heavy metal. In Flames anses världen över att vara en av pionjärerna inom just melodisk heavy metal.

Ett annat populärt band som startade under 2000-talet är svenska bandet Ghost, som gav ut sin första platta 2008 och 2016 vann bandet en amerikansk Grammy. De vann i kategorin ”Best Metal Performance” (ungefär “bästa metal uppträdandet på svenska).

Ovan nämnda är bara ett urval av alla bra svenska band inom heavy metal genom tiderna.


sandra

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel