Siewert Öholm och moralpaniken

Den 23 oktober 1984 sändes det första Svar Direkt, med Siewert Öholm som programledare, från SVT:s Göteborgsredaktion. I detta premiärprogram klev Öholm upp på en av sina käpphästar, sin moraliska indignation över ungdomens kulturyttringar – i detta fallet representerat av hårdrocken och det amerikanska bandet W.A.S.P. Inslaget har blivit en klassiker och ett bättre exempel på moralpanik går knappast att hitta.

Debatt eller partsinlaga?

I detta första Svar Direkt frångår SVT flera journalistiska grundregler och direktiven i sändningstillståndet. Inslaget uppfyller inga krav på sans och balans utan utgör ett 18 minuter långt påhopp på en kulturyttring som den frikyrklige Öholm inte förstod sig på. Öholm rasade senare även mot exempelvis aborter, homosexualitet, söndagsöppna butiker och Halloweenfirande i sina texter i de kristna tidningarna Dagen och Världen Idag.

Till programmet inbjöds musikjournalisten Anders Tegner, som tidigare skrivit i Okej men som 1984 startat musiktidningen Rocket, i vilken han skrivit en artikel om W.A.S.P. Ensam i en stol på estraden fick Tegner stå till svars för bandets image, musikens påverkan på femåringar, ritualmord och ett allmänt moraliskt förfall. Alla som fick yttra sig i studion, eller i inspelade inslag, var på ett eller annat sätt motståndare till, eller oroliga över, hårdrocken som fenomen.

31 år efter inslaget möttes Öholm och Tegner i en riktig debatt anordnad inför filmandet av en dokumentärfilm om Öholm och inslaget. Under denna diskussion ville inte Öholm be om ursäkt då han tyckte att de gjort ett bra journalistiskt arbete 1984. Att endast låta ena sidan av saken komma till tals visar inte prov på god journalistik, att inte inse det, och dessutom påstå att man gjort ett bra arbete, visar prov på bristande probleminsikt. Journalister ska insamla, värdera och förmedla kunskap om aktuella företeelser. Hos public service-bolaget Sveriges Radio ska de dessutom eftersträva nyansering och partsneutralitet, vilket inte kom till uttryck i Svar Direkt. Skulle journalister exempelvis skriva om elavtal eller privatlån kan de snabbt använda jämförelsesajter som Zmarta.se för att få en överblick, men sedan givetvis tala med flera aktörer på marknaden för att få en komplett, objektiv bild.

Moralpaniken går igen

Vuxenvärldens förfäran över de kulturyttringar som ungdomarna gillar var inget nytt för 1980-talet och Siewert Öholm. Det som var nytt var Öholms agenda och stora genomslagskraft i form av sin arena hos Sveriges Television. Tidigare moraluppror hade handlat om exempelvis biografer, jazzmusik, noveller, dansbanor, mods, raggare, serier, videovåld och punken. Senare tiders oroade föräldrar och oförstående vuxenvärld har rasat över sociala medier och telefonberoende.

Siewert Öholm fick hålla på med sina korståg mot väderkvarnarna på bästa sändningstid under många år, men i fallet med hårdrocken bet han sig i foten, trots upprepade försök att mota musikgenren i grind. Tack var den skeva debatten i Svar Direkt och all uppmärksamhet som W.A.S.P. fick i svensk media sålde de bättre i Sverige än i många andra länder.

Vuxenvärlden under 1980-talet visste inte ens vad hårdrock var för något, utan de blandade ihop alla musikgenrer där anhängarna utmärkte sig genom klädseln, som hårdrock, punk och reggae, och drog alla över en kam. En sak är säker, nästa moralpanik ligger alldeles runt hörnet.


sandra

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel