Glam Metal

Glam metal, ofta synonymt kallat för hair metal eller pop metal, är nära besläktat med glam rock och återfinns så tidigt som under sent 70-tal hos bland annat Alice Cooper och Kiss. Det som gjorde banden populära berodde på flera olika saker, däribland deras powerballader och lättillgängliga, poppiga stil. Några av dessa kända powerballader är Every Rose Has Its Thorn av Poison och I Remember You av Skid Row.

Karaktäristiska drag

Det som karaktäriserar glam metal främst är medryckande, eller trallvänliga, melodier och så kallade “hooks” som är en kortare del i en låt, eller ett riff eller liknande, som ska få lyssnaren att direkt fastna för en låt. “Hooks”, namngivet för att det är den del som får lyssnaren att “fastna på kroken”, är väldigt ofta det säljande argumentet för en poplåt. Har en låt en sådan “hook” så är det större chans att musiken kommer sätta sig fast hos lyssnaren.

Det är också väldigt vanligt att medlemmarna i glam metal-band använder sig av mycket smink och klär sig i spandex (elastan på svenska). Eftersom bandmedlemmarna ofta hade långt hår kallades glam metal också för hair metal och det var till stor del tack vare att genren grunge kom kring skiftet mellan 80- och 90-tal som just termen “hair metal” kom att användas i en negativ bemärkelse.

Banden

Twisted Sister startade sin karriär 1972, hade en paus under merparten av 90-talet, för att sedan 2016 avsluta sin tid med sin sista turné som blev kallad “Forty and Fuck It”. Bandets främsta frontman var Dee Snider som gick med i banden 1976 och som sedan dess blivit hyllad som en av heavy metals främsta sångare. Den avslutande turnén uppkom året efter att deras dåvarande trummis A.J. Pero avlidit. Turnén blev därför också ett sorts farväl till deras saknade bandmedlem.


sandra

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel