Thrash-pionjären Metallica

Metallica, ett av världens mest framgångsrika hårdrocksband, bildades den 28 oktober 1981 i Los Angeles i Kalifornien. Allt började men en annons som trummisen Lars Ulrich lade ut i den lokala tidningen ”The Recycler”. Genom annonsen kom Ulrich i kontakt med gitarristen och sångaren James Hetfield, och de två lade grunden till det som senare skulle bli ett av tidernas största band.

Bandet fick sitt namn efter ett förslag från Ulrichs vän Ron Quintana, som funderade på att använda namnet Metallica till sitt fanzin, men bestämde sig till slut att istället döpa fanzinet till Metal Mania. Genom åren genomgick Metallica flera medlemsbyten, och idag består bandet av, förutom grundarna Hetfield och Ulrich, gitarristen Kirk Hammett och basisten Robert Trujillo. Hittills har bandet sålt över 110 miljoner album.

Metallicas största framgångar

Bandets debutalbum ”Kill ’em All”, som släpptes 1983, hade stor betydelse för utvecklingen av metal-scenen och brukar kallas för det första riktiga albumet inom thrash metal-genre. Med sina snabba och tunga riff och aggressiv sång har albumet inspirerat metal-band över hela världen och haft stort inflytande på deras utveckling. Många av Metallica-fansen räknar fortfarande upp låtar från bandets debutalbum som sina absoluta favoriter. Än idag kan de som växte upp till de snabba Metallica-riffen ibland få lust att ta fram sina gamla skinnjackor, dra på sig långhåriga peruker och headbanga till låtarna som ”Whiplash” och ”Seek & Destroy”.

År 1986 släppte Metallica albumet ”Master of Puppets”, som många av bandets fans och kritiker anser vara ett av Metallicas, och till och med hårdrockens, bästa album. På skivan hittar man sådana kända låtar som ”Battery”, ”Master of Puppets”, ”Disposable Heroes” och instrumentallåten ”Orion” – en låt som ofta förknippas med bandets dåvarande basist Cliff Burton, som omkom i en tragisk bussolycka nära Ljungby i Sverige samma år.

Albumet ”Metallica”, som släpptes 1991 och även kallas ”The Black Album” på grund av det svarta omslaget, har sålt mest av alla bandets album och placerade Metallica i toppen på amerikanska försäljningslistan. Albumet innehåller sådana välkända och populära låtar som ”Nothing Else Matters” och ”Enter Sandman”.

Metallica på svensk mark

Metallica har framträtt på svenska konsertscener totalt 22 gånger. Deras första Sverigespelning var i Stockholm redan 1984, då de spelade på teatern Göta Lejon. År 2009 berättade bandets gitarrist Kirk Hammett till Aftonbladet att bandmedlemmarna var mycket överraskade över att det var så många som redan då kände till Metallica. Hammett berättade hur bandet efter spelningen stannade kvar för att träffa den svenska publiken och skriva autografer, och hur de i den stunden tyckte att Sverige var den coolaste platsen på jorden. Nästan alla som kom till konserten den dagen gick hem med en autograf från Metallica.

I juni det här året mottog Metallica 2018 års Polarpris på Grand Hotel i Stockholm. Polarpriset är ett internationellt musikpris som årligen delas ut för betydande insatser inom musik.


sandra

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel