Hur det startade

Heavy metal hade sin storhetstid under 80-talet men grunden lades innan det av stora band som Black Sabbath, Led Zeppelin och Deep Purple under 60- och 70-talet. Mängder av undergenrer framkom sedan med åren; däribland thrash metal, death metal, power metal och nu-metal. En av de senaste genrerna att se dagens ljus kallas för djent och är ett viss typ av progressiv metal med en försmak för tekniskt komplicerade takter.

60- och 70-talet

Ev av de större influenser för heavy metal var bluesrocken med band som The Rolling Stones och The Who från 60-talets mitt. De var i sin tur inspirerade av blues som de själva experimenterade med i högre tempo och intensitet. Det var först under slutet på 60-talet och vid början av 70-talet som heavy metals första riktiga akter visade sig. Trots vissa dispyter kring vilket band som anses vara det första inom denna genre, så enas många om att både Black Sabbath och Led Zeppelin var likvärdiga inom denna bragd. Även Deep Purple är av vissa ansedd som pionjär med heavy metal.

Fram till 80-talet

Heavy metal stötte på sitt första “väghinder” i och med att punkrocken utvecklades under mitten av 70-talet. Tillsammans med disco och annan form av lättsmält rock tog punkrocken över rampljuset från heavy metal. Istället för att försöka överta tronen från punkrocken så valde många band att mixa in dess stil i sin musik istället. Ett av de första banden att påvisa detta var Motörhead som hade ett rivigare sound med högre tempo än sina föregångare inom heavy metal. Band som också valde att följa denna stil inkluderade bland annat Saxon och Iron Maiden. Just Iron Maiden är också ett framstående exempel inom det som kom att kallas New-Wave-of-British-Heavy-Metal (NWOBHM) som uppkom under skiftet från 70- till 80-tal.

80-talet och explosionen av genrer

Även om olika genrer inom heavy metal uppkommit innan 80-talet, såsom glam metal, så var 80-talet det decennium som dess undergenrer blomstrade upp som mest. Thrash metal var en sådan genre med “The Big Four” i fronten. Även power metal och progressive metal hörde till denna framgång för heavy metal. 80-talet var också den tidsperiod då de flesta heavy metal-banden som startades redan under 70-talet, fick sin storhetstid.

Många av heavy metals andra extrema undergenrer (förutom thrash metal) hade något svårt att nå framgång under denna period. Dessa bestod bland annat av black metal, death metal och doom metal.

90-talet och så vidare

Groove metal exemplifieras i och med Panteras album Vulgar Display of Power från 1992 och var en genre som uppvisade en form av långsammare thrash metal. Korn och Slipknot i sin tur exemplifierar den blandning av heavy metal och rap/hip-hop blev nu metal. Ett par av de senaste tillskotten till heavy metals oändliga ström av undergenrer är metalcore och djent där den senare härstammar från 80-talets progressive metal.


sandra

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel