Extreme Metal

En undergenre inom heavy metal som i sin tur har flera undergenrer är extreme metal. Under denna kategorisering kan vi hitta bland annat black metal, death metal och thrash metal. Dessa genrer uppkom främst kring början av 80-talet.

Speed Metal

Speed metal, som uppkom i slutet av 70-talet med inspiration från den tidens heavy metal giganter, är en form av metal med extremt hög hastighet som i sin tur varit med och influerat bland annat uppkomsten av thrash metal och death metal. Det är ingen ovanlighet att speed metal återfinns hos många band som en delaktig komponent i deras musik. Exempelvis så förekommer speed metal ofta hos power metal- och symfoniska metalband. Ett av 2000-talets tydligaste exempel på denna genre är banden Dragonforce som med låten Through the Fire and the Flames tog världen med storm. Den låten förekom sedan i flertalet tv-spel såsom Guitar Hero och Brütal Legend.

Thrash Metal

Metallica, Megadeth, Anthrax och Slayer räknas av många som den definitiva starten på thrash metal under början av 80-talet och kallas för The Big Four. Bandet Megadeth startades strax efter de andra eftersom den grundande medlemmen Dave Mustaine blev sparkad från Metallica och valde att således starta ett eget band inom samma genre. En del anser att thrash metal-bandet Testament borde räknats inom denna gruppering tack vare sin popularitet.

Black Metal

Den första vågen av black metal-band kom från olika delar av Europa; Venom från Storbritannien, Bathory från Sverige och Celtic Frost från Schweiz. Även om black metal inte startade specifikt i Norge så anses den andra vågen av black metal-band, som främst kom från Norge, innehålla flera av de mest framgångsrika banden inom genren. Dessa bland inkluderar bland annat Immortal, Burzum och Gorgoroth, alla från Norge.

Death Metal

Ett typiskt kännetecken inom de flesta varianter av death metal, eller dödsmetall på svenska, är sångstilen growl som innebär att sångaren använder ett djupt och dovt morrande läte istället för ren sång. Andra kännetecken är intensiva trummor där dubbelpedal är ett viktigt element, och dova gitarrer som spelas med hög hastighet, så kallad tremolo. Death metal har baserats till viss del utifrån thrash metal och den tidigare formen av black metal. Obituary var ett av de första banden att påvisa tendenserna hos death metal. Hos andra varianter såsom melodisk death metal och symfonisk death metal hittar vi band som Dark Tranquility och Fleshgod Apocalypse respektive.

Doom Metal

Den raka motsatsen till speed metal, åtminstone gällande tempot, är doom metal. Främst inspirerat av tidiga låtar från Black Sabbath spelas doom metal med lågt stämda gitarrer och tunga trumtakter som båda två ska framkalla en sorts förtvivlan och/eller en känsla av undergång, därav namnet doom (undergång på svenska) metal. Även inom doom metal finns flera undergenrer, bland annat stoner doom och drone doom. Några av genrens främsta band är de brittiska banden Paradise Lost och My Dying Bride, och svenska Candlemas. En del band började sin karriär inom doom metal för att under senare år fortsätta inom andra genrer; exempelvis Anathema, Katatonia och Amorphis.


sandra

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel