Power Metal

Till en början, under 80-talet, användes termen power metal ganska generellt inom olika genrer och stilar av heavy metal. Det mest säregna elementet inom power metal är sången och dess starka melodier. Detta är också ett tydligt exempel på ett element som funnits länge i låtar av andra heavy metal-band. I likhet med death metal och speed metal spelas ofta gitarren med staccato eller tremolo, det vill säga samma ton eller ackord i snabb successiv följd. Den tidigaste låt som har klassats som en power metal-låt sägs vara Kill the King (1977) av bandet Rainbow.

Under mitten av 80-talet, när power metal som en genre hade tagit fart på riktigt, delades den upp i två distinkta stilar. Den ena härstammade från Nordamerika och den andra från Europa, Sydamerika och Japan; en hårdare stil och en mer lättillgänglig och populär stil respektive.

Musikalisk struktur och stil

Som tidigare nämnt så är sången mer eller mindre den viktigaste delne inom power metal. Ett brett register och sångare som kan nå extremt höga toner är vanligt förekommande. Några exempel på dessa sånga är: Tony Kakko från Sonata Arctica, Roy Khan, som var en tidigare medlem i bandet Kamelot, och Timo Kotipelto från Stratovarius.

Texterna som sångarna rör sig kring är oftast baserade på antingen mytologi eller fantasy. Blind Guardians album Nightfall in Middle-Earth är ett exempel på ett konceptalbum på kring J.R.R. Tolkiens fantasivärld, och främst baserad på hans bok Silmarillion. Ett annat band ofta associerat till power metal är svenska Sabaton som gått vid sidan om trenden rörande fantasy och mytologi och istället fokuserat på att skriva texter om krig.

Tobias Sammets Avantasia

Power metal-bandet Avantasia bildades som ett sidoprojekt kring millennieskiftet av Tobias Sammet; sångaren till bandet Edguy. Avantasia och Edguy har flera likheter, däribland den generella musikstil. Det främsta som skiljer dem åt är de teman de båda banden profilerar sig inom. Texterna hos Avantasia har en mer framtonad fantasystil och låtar som fokuserar på kärlek. Flera gästartister har medverkat på låtar av Avantasia, detta skedde främst på skivorna ur The Wicked Trilogy; The Scarecrow, The Wicked Symphony och Angel of Babylon som alla berättar en sammanknuten berättelse. Några av dessa gästartister var sångarna Jørn Lande, Tim “Ripper” Owens och Amanda Somerville.


sandra

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel