Frilansa som konsertfotograf

Gillar du heavy metal och är dessutom en fena på att ta bra bilder? Då kanske det är läge att ta steget och börja frilansa som konsertfotograf. En kul erfarenhet som dessutom ger dig en unik möjlighet att tjäna pengar. Här kommer några praktiska tips på vägen!

Starta eget

Du kan ganska omgående vara i gång med att jobba som frilansande fotograf. Har du rätt utrustning och rätt kontakter kan ditt första uppdrag snabbt vara i hamn. Det enda som kan kännas klurigt i starten är den administrativa biten. Många funderar kring bolagsform och det är naturligt att oroa sig för att allt går rätt till. Därför är tipset att till en början använda dig av Frilans Finans som är en smidig tjänst på nätet. Det ger dig möjligheten att frilansa och fakturera dina kunder utan att ha egen firma. På så vis kan du fokusera på det du gillar mest; musiken och fotandet. Pressen blir helt klart mindre och även oron för att det administrativa jobbet ska stjäla tid från själva fotandet.

Nätverka rätt

Värt att känna till är det faktum att konkurrensen är stor bland frilansande fotografer. Din fördel är i detta fall din hårdrocksnisch och ditt personliga intresse för musiken. Heavy metal är en liten musikgenre i jämförelse med exempelvis popmusik. Lyckas du skapa goda kontakter i hårdrocksbranschen är chansen stor att du kommer fota viktiga konserter. Något som innebär att dina foton med säkerhet kommer att bli sålda.

Ta fram din digitala portfolio eller egna hemsida där du visar potentiella kunder vad som gör dig till en skicklig konsertfotograf. Förklara också att du är ett passionerat heavy metal fan som har ynnesten att kombinera jobb med musik. Det brukar ofta ses som en merit att fotografen bakom kameran känner till musikgenren. Då vet du vilka moment som är häftigast att fånga på bild. För det är den typen av bilder som dina kunder letar efter. Det vill säga olika medier så som tidningar, magasin och webbsajter eller företag inom reklambranschen.

Exponera alster

Du bör i ett tidigt skede se till att få dina tagna bilder visade för en bredare massa. Ett tips är att öppna ett officiellt instagram-konto där du i rollen som konsertfotograf delar med dig av dina bästa alster. Profilen ska fungera som ett lockbete där potentiella kunder kan kontakta dig för att få mer information.

När du blivit varm i kläderna och fotat heavy metal-konserter av olika slag kan det vara dags att ställa ut dina alster. Kolla upp eventuella projekt inom kommunen som gör det möjligt för dig att arrangera en utställning. Inte sällan bjuder de kommunala kultursektionerna in lokala fotografer att ställa ut sina bilder i samlade eller enskilda event.

Glöm inte bort att fotografyrket är slitsamt och det krävs ork för att klara av ett många gånger stressat schema. Tålamod är också en värdefull egenskap som konsertfotograf. En konsert består av mycket väntan både före och efter eventet. Ska du fota ett band bakom scenen får du ofta anpassa dig efter andras tider och det gäller att hålla humöret på topp.


sandra

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel