Fansen och deras kultur

Det finns många benämningar på subkulturerna och grupperna av fans inom heavy metal och dess undergenrer. De mest vanligt förekomna är metalheads eller headbangers, ofta översatt simpelt till hårdrockare på svenska. För metalheads är det väldigt viktigt med äkthet hos de som profilerar sig som en hårdrockare. Det anses som en skymf mot genren om man är en så kallad poser, som utger sig för att vara något man inte är, i detta fall ett hängivet fan av heavy metal.

Karaktäristiska drag

Ett vanligt förekommande fenomen hos metalheads är oviljan att lyssna på eller känna vid annan musik än heavy metal. Allt annat ses som understående heavy metal och många profiler inom just heavy metal, bland annat Megadeaths Dave Mustaine och Mikael Åkerfeldt från Opeth, har beskrivit dessa fans som ovilliga att anpassa sig och ge annan och/eller ny musik en chans.

Det är vanligt att metalheads vid liveframträdande “headbangar” medans de lyssnar. Detta innebär kort och gott att man skakar huvudet upp och ner i hastiga rörelser. Därav kan man spåra benämningen headbanger som ett alternativt namn åt metalheads. Även moshpit är ett ganska vanligt tilltag inför band på deras spelningar. En moshpit innebär att många ur publiken formar en sorts cirkel där de springer runt och knuffar varandra på ett aggressivt sätt.

Fiktion om subkulturer inom heavy metal

Beavis and Butthead var två karaktärer ur en tecknad tv-serie med samma namn där ett stort fokus låg på att de var hårdrockare och lyssnade på hårdrock och heavy metal. Metalocalypse, skapad av gitarristen Brendon Small, var också en tecknad tv-serie, dock med en mer hårdför stil som kretsade en del kring våld och död och hade en hel del grafiska inslag. Serien handlade om ett fiktivt band, Dethklok, som spelade melodisk dödsmetall. De har hittills släppt fyra album och blev även populära utanför serien. Serien startade 2006 och pågick sedan med fyra säsonger fram till år 2013 där de även sände ett extra avsnitt på en timme.

2009 släpptes spelet Brütal Legend utvecklat av Double Fine Productions ledda av Tim Schafer. Jack Black spelar en roadie vid namn Eddie och transporteras till en värld där heavy metal och alla dess undergenrer har blandats med medeltiden. Spelet är den ultimata hyllningen till heavy metal och har bland annat Lemmy Kilmister och Ozzy Osbourne i rollerna som Kill Master och the Guardian of Metal respektive.


sandra

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel