Progressive Metal

Pratar man om komplicerade taktarter, uppfinningsrika strukturer och till viss del extremt långa låtar så är chansen stor att det handlar om progressive metal. Den förmodligen vanligaste och simplaste taktarten inom musik är generellt 4/4 där baskaggen spelas på ettan och virveln på trean. Detta är sällan implementerat inom progressive metal som istället oftast väljer udda taktarter som 7/8 eller 13/12 och så vidare. Komplexiteten stannar dock inte hos trummorna och dess taktarter. Även gitarristerna har intensiva riff och solon att utföra mitt i detta. Det är inte heller ovanligt att progressive metal-låtar är väldigt långa och klockar in över 20 minuter, exempelvis Dream Theaters Octavarium och The Odyssey av Symphony X som båda klockar in på runt 24 minuter.

De tre band som ibland kallas för “de tre stora” (the Big Three) inom progressive metal och som under 80-talet var huvudsakligen ansvariga för genrens framfart var Queensrÿche, Fates Warning och (trots att de bildades senare) Dream Theater.

Progressive Metal vs Experimental Meal

En del ser progressive metal och experimental metal som två till stora delar likartade genrer. Det som däremot särskiljer dem åt tydligast, är att progressive metal använder teknisk komplexitet och experimental metal fokuserar mer på ovanliga instrument och experimenterandet av nya sound.


sandra

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel