Hårdrocken och dess mode

Hårdrocken har länge haft en speciell roll som markör i samhället. Länge var hårdrockare det mest provocerande som någon kunde vara och det långa håret och svarta kläderna sågs som upproriskt och modigt. I Sverige har hårdrocken och dess mode sedan länge gått fram mot en större acceptans och ingen rynkar längre på näsan när en hårdrockare går förbi. På andra ställen i världen spelar hårdrocken en sådan stor roll att den kan hjälpa till i kampen att nå en strukturell förändring för människor.

Håret är den viktigaste markören

Långt innan det var accepterat att som kille spara sitt hår, stod hårdrockare världen över och kastade detsamma i takt till musiken. Håret var det ultimata tecknet för rebellen på tiden då hårdrocken slog igenom och det blev snabbt till en självklar markör för både bandmedlemmar och deras fans.

Spelet med det androgyna har spelat en viktig roll

Många skulle nog kunna tänka sig att det vore en paradox med smink och en i stort sett endast heterosexuell manlig arena men det är det som gjort hårdrocksmodet så speciellt. Människorna som anammat scenen har över tid verkligen vågat gå utanför normer och utmanat traditionella sanningar. Ett band som KISS med sitt smink och svarta kläder lyckades att bära upp ett mode som hämtat från nutidens pridefestivaler utan att för den skull tappa något av sin manlighet.

Kläderna och stilen har erövrat den vanliga världen

Det är inte speciellt länge sedan som någon svartklädd människa med nitbeklädda smycken med god träffsäkerhet kunde antas vara hårdrockare. Så är det inte längre. Flera modedesigners har anammat stilen och oavsett var du idag letar efter coola kläder på nätet kommer du att upptäcka hårdrocksinspirerade plagg. Vissa plagg har blivit viktigare än andra för att markera tillhörighet till hårdrockscenen.

  • Jeansjackan eller jeansvästen
  • De trasiga jeansen
  • Läderarmbanden
  • Nitarna
  • Bootsen

Det finns egentligen bara två verkligt accepterade ytterplagg att bära som hårdrockare. Det ena är jeansjackan eller för den delen jeansvästen och det andra är den svarta läderjackan. Jackorna eller västen är ofta prydda med text eller bilder på bärarens favoritnamn. På benen bärs nästan uteslutande jeans. Hårdrockare föredrar ofta även här svarta jeans men som i allt annat finns det trender även inom detta mode och länge var de vita för att sedan fokusera på de urtvättade jeansens norm. Till de svarta jeansen och den lika svarta jackan bärs oftast en tshirt med något favoritbands logga eller bild på. Helst ska t-shirten vara en autentisk t-shirt från en koncert man själv varit på. Gärna givetvis även den i en mörk färg. Till outfiten hör givetvis de rätta skorna. I en hårdrockares fall gärna svarta boots i läder. Är de klädda i nitar så är det ännu bättre. Matchar gör hårdrockaren sina boots med olika läderarmband, även de ofta beklädda med metallnitar.


sandra

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel