Kläderna och stilen

“Metalhead” eller “headbangers” är smeknamnet för de mest hängivna fansen inom heavy metal och dess undergenrer. Det är dessa grupper av fans som ofta klär sig i de kläder som heavy metal-banden brukar ha som utstyrsel. En del aspekter ur denna modetrend har med åren förändrats men några som fortfarande anammas är generellt svarta kläder och läderjackor.

Grunden till heavy metals mode

Kläderna som används av heavy metal band och fans grundar sig mycket inom subkulturer som motorcykelgäng och inom rock. Olika delar av de mest populära klädesplaggen introducerades av olika heavy metal-band. Kulbälten/patronbälten introducerades främst av det brittiska bandet Motörhead. Saxon anses som pionjärer för spandex, eller elastan. Judas Priest är dock det heavy metal-band som pekas ut som de som influerade heavy metals mode starkast med specifikt sångaren Rob Halfords läderkostym vid slutet av 70-talet.

Andra moden

Det tidigare nämnda kulbältet populariserades i och med thrash metal-band som Metallica och Megadeth som tog inspiration från Vietnamkriget. Inom glam metal däremot är läder en primär komponent, men även långt hår och vissa band använde sig av smink. Läder förekommer även hos power metal-band men de kan istället använda sig av läder med inspiration från medeltida kläder och utstyrslar.


sandra

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel