Musikalisk struktur

Eftersom heavy metal är en väldigt bred term som innehåller mängder med undergenrer så är det därför svårt att egentligen sätta fingret på dess exakta musikaliska strukturer. Några karaktäristiska drag inom heavy metal är dock högljudda gitarrer med hög pålagd distorsion, stadiga trumtakter där dubbelpedal är ett vanligt inslag, och starka sångröster. Gitarrsolon är ett ofta förekommande element och just sologitarristen ses många gånger som den medlem som agerar frontman, det vill säga den person som är det främsta ansiktet utåt mot publiken. Till viss del används även synthar av olika slag inom heavy metal, exempelvis Deep Purple med hammondorgeln.

Rytmer inom heavy metal

Tack vare de olika typer av stilar och låtar som spelas inom heavy metal skiljer sig även takten och tempot avsevärt åt. Lugna låtar, så kallade ballader, kan spelas så långsamt som 60 slag i minuten medans mer energiska låtar kan rusa iväg i över 300 slag i minuten, eller fem slag i sekunden. Det är dock vanligt med ganska raka takter om man pratar ren heavy metal. Som exempel brukar sådana spelas i åttondelar eller sextondelar.

”Powerchords”, eller Rockackord

Gitarrister brukar ofta spela så kallade “power chords” (rockackord på svenska) inom heavy metal. Detta är att endast spela grundtonen tillsammans med kvinten (den femte tonen). Till viss del brukar också oktaven till grundtonen användas för att skapa ett rockackord med tre toner. Istället för att skriva ut ackordet A så brukar rockackordet skrivas ut som A5. Denna typ av ackord är lämplig att spela inom heavy metal eftersom de är ganska simpla i sitt utförande och det är lätt att snabbt byta mellan olika ackord.


sandra

Ingen beskrivning. Vänligen uppdatera din profil.

abacus-hotel